27 Mayıs 2010 Perşembe

HARRODS

Başlığı görenlerin Londra’da lüks giyim markaları ile özdeşleşen bu alış veriş merkezinin bu blogda neden yer aldığını merak ettiğini biliyorum , ancak Harrods’ın yiyecek bölümü hayatımda gördüğüm en büyük şarküterilerden biriydi.

Harrods Londra’nın kalbinde çok katlı bir alış veriş efsanesi. İçeride aklınıza gelebilecek her ürün ve marka bulunuyor. Gözlerinizi yuvalarından çıkaracak fiyatlara satılan mücevherden 3 Pound vererek alabileceğiniz hediyeliklere kadar herşey var.

En alt katta da food hall bulunuyor ki özellikle şarküteri kısmı insanın iştahının tavana vurmasını sağlıyor. Akla gelen her mutfağa ait lezzetler bu şarküteride bulunuyor ; İspanya’dan tapas , Fransız başta olmak üzere çeşit çeşit peynirler , İtalyan domuz pastırmaları ve sucukları , suşiler , istridye ve midyeler , noodle çeşitleri , Yunan mezeleri , balıklar , Ayvalık yağına yaklaşamasa da dünyaca ünlü extra virgin zeytinyağları aklıma gelen yemek çeşitleri arasında ki bu saydıklarım sadece şarküteri kısmına ait , bunun dışında tatlı kısmı da var.

Harrods’da bizi en çok gururlandıran kısım ise tatlı bölümünde oldu. Dünyanın en ünlü marka çikolata ve şekerlemelerinin olduğu bölümde en büyük kısımlardan biri Turkish Delight olarak düzenlenmişti ve Divan’a ait birbirinden şık lokum kutuları bu bölümün hakkını veriyordu. Başlığın fotoğrafını bu nedenle lokumla yaptım.

Beni en çok üzen ise Türkiye’de üretilen zeytin , zeytinyağı , peynir , şarap gibi ürünlerin yurtdışında satılamaması. Yunan Feta peynirine on basacak Ezine peynirimiz , enfes Ayvalık zeytinyağlarımız ve zeytinlerimiz , üst düzey olmasa da belli bir kaliteyi artık yakalayan şaraplarımız neden ihraç edilemiyor? Market raflarında lokum gibi bu ürünleri de görmek için çok çalışmamız ve iyi tanıtım yapmamız gerekiyor zira mutfak kültürü günümüzde en fazla marka değeri yaratan tanıtım araçlarının başında geliyor ve büyük ekonomik değer yaratıyor.

Yolu Londra’ya düşenlere Harrods’a bir uğramalarını öneririm.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY.

Hiç yorum yok: