25 Mayıs 2010 Salı

PORTOBELLO’DA PAELLA

9 günlük Londra seyahatinden döndük ve ayağımızın tozuyla orada neler yedik neler içtik yazmaya başlıyorum. Gerçi herkes yediğin içtiğin senin olsun sen gördüklerini anlat dese de yediklerimi duyunca fikrinizi değiştirebilirsiniz.

Londra’daki ilk günümüzde şehrin en büyük 2 bit pazarından biri olan Portobello Market’a gittik , diğer çarşı pazar meraklısı yüzlerce Türk ile beraber pazarda turlarken burnuma mis gibi sokak yemeği kokuları gelmeye başladı. O andan itibaren çarşı ziyareti yeme içme ziyaretine dönüştü.

Portobello’da her etnik mutfağın yemeğini bulmak mümkün zira her etnik kimlikten insan Cumartesi günü orada hazır bulunuyor. Benim hatırlayabildiğim yemek çeşitleri Ortadoğu’dan kebaplar , Thai – Çin’den noodles , Türk mutfağından gözleme , İtalyan mutfağından makarna ve pizza , Afrika mutfaklarından çeşitli et yemekleri , Fransız krepleri , İngilizlerin fish&chipsi , hamburger , hot dog , İspanya’dan paella. Bunları Portobello’da sokakta çarşıyı dolaşıtken yemek ise apayrı bir keyif.

Benim tüm bu yemekler içinde tercihim paella oldu , deniz ürünlerinin , kabukları pişerken açılmış midyelerin ve safranlı pilavın kokusu öyle cezbediciydi ki tüm sokağı sarmıştı. Dev sinilerde pişirilen paellalar geçen herkesin iştahını kabartmış olmalı ki önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. Londra’da yediğim paella bana bu yemekle ilgili birşey de öğretti ; paella deniz ürünleriyle yapılmak zorunda değilmiş. Etli , sebzeli , tavuklu ve deniz mahsullü olmak üzere 4 ayrı çeşidi var. Ben elbette ki midye , kalamar , karides ve bol soğanla karıştırılmış deniz mahsüllü paella yedim. Lezzeti inanılmazdı , yapan kişi her gün tepsi tepsi paella yapmaktan artık işin üstadı olmuş , eşimle beraber yemeğin tadına doyamadık.

Oldukça büyük bir tabak paella için 6 Pound veriyoruz , tahta çatallarla pilavımızı yiye yiye çarşıda salınıyoruz , aklımda noodles var onu da sonraki yazıda anlatacağım. İngilizlerin mutfağı çok zayıf ancak Londra mutfağı çok zengin , Allahım yine kilo alacağım.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY.

Hiç yorum yok: