14 Nisan 2010 Çarşamba

KULE BALIK : İZMİR’DE BALIK RESİTALİ


Kıbrıs’tan döner dönmez leyleği havada görmüş gibi 6 aydır gitmediğimiz memleketimiz İzmir’e yol aldık. Kışın İzmirsiz idare edebiliyorum ama hava bahara çalmaya başlayınca içimdeki İzmir sevdası canlanıyor , kendimi tutamıyorum. Çeşmealtı gözümde tütüyor , Kordon’da günbatımını özlüyorum.

İzmir’de bir balık sevdalısı olan ve bana da aynı damak tadını aşılayan babamın her zaman gittiği bir balıkçı var : KULE BALIK. İzmir’den eski yoldan Urla’ya giderken Güzelbahçe sahilde yer alan büyük bir balık lokantası burası. İzmir’e her gittiğimizde mutlaka burada balık yeriz , hava daha da güzelleşince Çeşme Dalyan’a gideriz ama o başka bir yazı konusu.

Geçtiğimiz Perşembe akşamı da balık classico’dan şaşmadık ve Kule’nin yolunu tuttuk. Kule’nin servis anlayışı dışarıdan getirdiğiniz balığı pişirip , kendi meze ve içkileriyle sunmak şeklinde. Balığı kapının önündeki balıkçıdan da alabilirsiniz , kendiniz dışarıdan da getirebilirsiniz. Biz kapının önündeki balıkçıyı çok tuttuğumuz için yine oradan balık seçtik.

Öncelikle Perşembe akşamı yani haftaiçi bulunan balıkları saymakta fayda var ; fangri , sinarit , deniz levrek , deniz çipura , kaya barbun , mercan , zargana , kofana ve trança. Daha ne olsun? Bu kadar balığı İstanbul’da hangi balıkçıda bulabilirsin vatandaş? Biz 1.5 kiloluk baba bir sinarit seçtik , kilosuna 50 yazdılar ki çok makul bir fiyat. Yanına da 250 gr , yani tepeleme 2 tabak , kalamar aldık fiyatı 10 lira ; şaka mı ? hayır değil.

Menüye bakınca aynı çeşidi mezelerde ve içkilerde de görebiliyorsunuz. Rakı isteyene her marka rakı , şarap isteyene her kalitede şarap mevcut , mezeler Girit otlarından klasik rakı mezelerine kadar çeşit çeşit. Mezelerin tabağı 4 lira ve tadımlık değil doyumluk , ufak rakı 20 lira. Biz turpotu , fava , haydari , köz biber , köz patlıcan seçiyoruz yanına da bir ufak açıyoruz , hayat çok güzel.

Mezeler taptaze ve enfes , fava tekmil , kalamar pamuk gibi pişirilmiş , zeytinyağları İzmir’e yakışır derecede kaliteli , sinaritimiz tap taze ve suyu kaçmadan servis ediliyor ; parmaklarımızı yememek için dikkat ediyoruz. Üstüne de helvayı çakıp rahatlıyoruz . 4 buçuk kişi yenen bu enfes yemeğe balık da dahil toplam 200 lira vermiyoruz , İzmir seni çok seviyorum.

Yolu İzmir’e düşenlere dehşetle tavsiye ediyorum.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY

1 yorum:

Ay?e Bab� dedi ki...

Onur

İzmir'de bizi Kule Balık'a götürmezsen yapacaklarımdan kurtulamazsın...