14 Temmuz 2010 Çarşamba

KUMRUCU ŞEVKİ ÇEŞME


Yazlığa sağ salim varınca kendimizi Çeşme'ye atıyoruz. Çeşme'nin denizinin üzerine deniz tanımam , girdiğim başka hiçbir deniz aynı güzellikte olamadı. Hele ki Alaçatı'nın denizi sanırım dünyada yoktur. Atıyorsun diyenlere Seaside'a gidip bir gün geçirmelerini tavsiye ederim.

Elbette denizden döndüğünüzde acıkacaksınız , alın size benden çocukluğumdan kalma bir tavsiye. Deniz keyfinin üzerine Kumrucu Şevki'de kumru ziyafeti. Öncelikle kumruyu hala bilmeyen ya da İstanbul'da satılanlar gibi susamlı sandviç sananlara kısa bir tanım : Kumru simit hamuruna benzer bir hamurdan yapılan sandviç ekmeğinin ismidir. İçine konan malzeme kumru değildir ya da susamlı sandviçle yapılan karışık sandviç nasla kumru olamaz. Ortaköy'deki kumrucu kardeşlerimize duyurulur.

Şevki'ye dönersek , dönmüşken bir sucuk kaşar yemeden bırakmayalım. Şevki Ilıca'da , Alaçatı'da ve birkaç yerde daha var. Ben her zaman Alaçatı'da yiyorum , çocukken Alaçatı patlamamışken Ilıca merkezdeki büyük mekanlarında yerdim. İkisi de aynı lezzette , sıkıntı yok.



Gittiğinzde önden harika bir turşu gelir , onunla midenizi bastırırken arzunuza göre hazırlanan enfes kumru gelir. En popüleri yengendir , evet yengen bir kumru çeşitidir. Özetle karışık kumruya yengen denir. Ben her zaman sucuklu peynirliyi tercih ederim çünkü Şevki sucuk olarak Ege Tire sucuğu kullanır ve bu lezzeti salamla sosisle bozmak istemem. Yanına da şişe Eker ayranı açınca daha güzel bir akşamüstü kayıntısı olamaz. Elbette ki Çeşme'de gece eğlence dönüşü de tercih ediliyor kumru , isteyen istediği zaman yer. Kumrunun tanesi 5.5 lira , Alaçatı pahallı diyenlere benden bir cevap ; illa çok in bir mekana oturup Çeşme'de İstanbul yemeği yemek zorunda değilsiniz.

Kumruları yedikten sonra Alaçatı'nın içine doğru yürüyeceğiz. Sırada enfes bir tatlı olacak.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY.

Hiç yorum yok: