14 Haziran 2010 Pazartesi

ATA BALIK ÇEŞMEALTI

İzmir’de sevdiğim balıkçıları yazmaya kalkarsam blog tamamen İzmir balıkçılarından oluşacak diye korkuyorum. İzmir’e ziyarete gittikçe “hah burayı yazmadım , aman untumayalım” dediğim sürü sepet balıkçı var ve yazdıklarımın en kötüsü İstanbul’daki en iyi balıkçılarla boy ölçüşür. En azından çiftlik balığını deniz diye yutturmaya kalkmazlar.

Ata Çeşmealtında birkaç sene önce açıldı ancak Çeşmealtı’nın ilk göz ağrısı Kaptanoğlu olduğu için ben pek rağbet etmemiştim. Kaptan bu sene ne yazık ki vefat etmiş , mekanı da kapanmış. Orhan Abi'nin ortaya salataları , rakıya buz lazım mı soruları mazide kalmış. Geçen hafta Çeşmealtı’na yazlığa gidince babam Ata’da bir balık yiyelim , orası da çok güzel dedi ve Ata Balık ile olan mesafeli ilişkimiz dostluğa dönüştü.

Babamın tavsiyesi üzerine trança yedik ; trança dedimse deniz canavarı büyüklüğünde balıktan 4 koca parça filetoyu ızgarada pişirmişler önümüze hayvanın belli bölümlerini getirebildiler. Çeşmealtında geçen çocukluğum boyunca her denize açıldığımda yakaladığım en iri balık bir parmak boyundaki ısparoz piçi olan ben böyle büyük balıkların nasıl yakalandığını hep merak etmişmidir.

Neyse balık hakikaten enfes ; suyu hiç kaçmadan ve kalınlığına rağmen çiğ kalmadan pişirilmiş , öyle unla munla da mundar edilmemiş .

Mezelere gelince on numara ; radika , acı biber kızartması , fava, köz patlıcan , midye dolma denendi ve çok beğenildi. Kullandıkları zeytinyağı balık lokantasına yakışır şekilde kaliteli ve lezzetli.

Bir de ızgara ahtapot yapıyorlar ki İzmir’de pek bulamayacağınız bir lezzet. Bodrum Yalıkavak’ta kralını yemiştik ama Ata’da yediğimiz ızgara ahtapot da gerçekten enfesti. Ahtapotu yumuşatma konusunda epey yol kat etmişler.

Biz bu yemeğin üstüne tatlı yemedik , Çeşmealtı’na gidenler tatlı olarak hemen ilerideki Gelato’dan dondurma alabilir. Ya da Ata’nın tatlılarını deneyebilir , biz balığın üstüne kahvemizi içip kalktık.

Yolu Urla Çeşmealtı’na düşenlere tavsiye ettiğim güzel bir balıkçı. Fiyatları oldukça makul , içkisiz olarak adambaşı 35 - 40 liraya trança gibi fangri gibi baba bir balık ile ziyafet çekebilirsiniz. İçki içenlerin içme performansına göre durum değişir.

Afiyet olsun. EAT RESPONSIBLY.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

kaptanoğlunun yerini kimse tutamaz
aldıgım haberlere göre yeniden hizmete giriyormuş sırrı tutamadım sevenlerine duyurulur.