24 Mart 2010 Çarşamba

BEYTİ VE ET ŞÖLENİ


Salı akşamı iş yemeği için Beyti'ye davetliydik. Burası seneler önce bir kez gittiğim ve saati nedeniyle fazla birşey yemeden kalktığım dolayısı ile hakkında fazlaca fikrim olmayan bir mekandı. Dün gece ise Beyti'den ayrılırken neden bu kadar meşhur olduğunu anladım.


Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Beyti kesinlikle bir kebapçı değil. Yemekte kebap kültürüne yakışır bir sofra , servis ve çeşit bekleyenleri üzer. Beyti tam anlamıyla lüks bir et lokantası ve menüden servise herşey et lokantasına uygun olarak tasarlanmış.


Mekan Florya'nın en güzel sokaklarından birinde çok büyük müstakil bir bina , binaya girdiğinizde sizi yöresel eşyalar ve satışa sunulan yöresel yiyecekler bekliyor ki kendi yaptıkları hardalı tükenmeden alınız , enfesti.


Yemeklere gelince , buraya ilk defa geleceklere tavsiyem abur cuburla , başlangıçlarla karınlarını doyurmasınlar. Ne zeytinyağlılarda ne de başlangıçlar kötü bir lezzet asla yok , herşey inanılmaz özenli ve güzel ancak az sonra gelecek olan etler o kadar sıradışı lezzette ki bunların tadına açken varın sonra midenizde yer kalmazsa üzülürsünüz. Bana sen ne yaptın diye soracaksanız bende böyle bir sorun yok ben ne getirdilerse yedim ama sırf burada bahsedebilmek için , oburluktan değil.


Gelelim giriş , gelişme ve sonucun sonuç kısmına yani etlere ... Tanrım İstanbul'da bu kadar güzel yemek yapan yerler varken ben nasıl rejim yapacağım? Burası tam bir rejim katili , insanın yedikçe yiyesi hiç durmayası geliyor.


Dün akşam bize döner, köfte , kuzu şiş ve pirzola getirdiler. Hangisi daha iyi diye soranlara cevap vermek çok zor ama burun farkıyla pirzola demek zorundayım. Beyti'nin sunduğu etlerin alelade bir kasaptan alınıp sunulduğunu sanmıyorum ; ya sürekli aldıkları bir yetiştirici var ya da daha da abartıp kendileri özel olarak hayvan yetiştiriciliği de yapıyor. Beyti'ye gittiğinizde herhangi bir eti seçin ve afiyetle yiyin. Sakın ömrünüzde bir kez dahi olsa burada et yemeden geçmeyin .


Beyti'nin kendi adını verdiği ızgara çeşidi olan beytisi dünyaca meşhurmuş ama dün akşam nedense karışık kebapta bize sunulmadı. Fakat yediklerim yemediklerimin garantisi oldu , beytinin de enfes olduğundan adım gibi eminim. Gerçi mekandan ayrılırken overdose olduğum için adımı hatırlayacak durumda bile değildim ya neyse.


Gideceklere son tavsiyem eti yedikten sonra tatlı , meyve , şu bu ile etin tadını bastırmasınlar , bütün gece o etin lezzeti ağzınızda kalsın. Dün yediğimiz tatlılar da iyiydi ama tıpkı zeytinyağlılar gibi ayrı bir özelliğe sahip değildi , künefesi ise vasattı.


Güzel bir yemeğe içkisiz adambaşı 75 - 100 lira aralığında hesap verirsiniz , pahallı mı? Önce tavsiyeme uyup gidin de sonra tekrar konuşuruz. Çok geniş bir yerli şarap listesi var , Gülor cot'n dahi vardı listede. Şaraplar şişesi 55 - 125 lira arası fiyatlarda.


Afiyet olsun. EAT RESPONSIBLY.

Hiç yorum yok: