16 Haziran 2010 Çarşamba

BOYOZ

Bu sayfalarda şimdiye kadar hep yediğim içtiğim yerleri yazdım , bu yazıda ise İzmir’e özgü bir lezzeti tanıtmaya karar verdim. Boyoz İzmir’e özgü bir hamurişi , özellikle kahvaltılarda yumurta ve peynirle tüketilir ve sıcak sıcak yenirse tadından yinmez. Evet yinmez.


Boyozun İzmir’de tanınması 1492 yılında İspanya’dan gelen Musevi vatandaşlarımız sayesinde olmuş , hatta çok eskiden en iyi boyozu Avram usta isimli bir boyoz ustası yaptığı için eski mahallelerde hala Avram Usta’nın boyozu diye bağırarak geçer satıcılar.

Boyoz milföy yufkanın kat kat açılıp üst üste konarak çok yüksek ısıda fırınlanması ile elde edilen bir hamurişi. Her kat yağla açıldığı için oldukça yağlı ve de elbette ki yağ oranı ile orantılı olarak lezzetli . Bir de hamurunda tahinle karışık belli belirsiz bir içerik var ki bu da boyoza başka bir lezzet katıyor.

Ben boyozu en çok haftasonu eğlence çıkışı sabaha karşı yeni açılmış boyoz fırınından ilk tepsiden alarak yemeyi severdim. Severdim diyorum çünkü İstanbul’da boyoz deyince herkes yüzünüze bakıyor. Üniversite yıllarımda Göztepe Karakolu karşısındaki hacı amcadan her Cumartesi gecesi ya da sabahı diyelim saat 5 gibi bir tepsi boyoz alır 6 – 7 arkadaş 10 yumurta ile yerdik. Hacı amca her seferinde ; “ Gençler dokunmasın? Bak sonra karışmam” diye uyarmayı ihmal etmezdi.

Boyozu daha önce denemeyen , tatmayanlara yemeden ölmeyin diyorum. Ama sıcak sıcak bulun ve soğumadan mideye indirin yoksa tadı anlaşılmaz. Gevrekle aynı fiyata satılır. Gevrek ne mi? Şaka yapmayın.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

İstanbulda bir ''Boyoz'' cu açmanı önermekten başka çare yok , İstanbul-İzmir 49.99 tl herhalikürda karlı olacağına eminim ..