13 Eylül 2010 Pazartesi

DEĞİRMEN - KUŞADASI


Geldik tatilin en güzel günlerinden birini geçirdiğimiz Değirmen’e ... Yıllardır buranın adını duyup duyup neden gitmemişim bilmiyorum zira çok şey kaçırmışım.

Değirmen Kuşadası Davutlar yolu üzerinde adeta saklı bir vaha. Kaç dönüm olduğunu tahmin edemediğim bir gastronomi merkezi. Restoran , çay bahçesi , cafe ve organik ürün satışı yapılan dükkanı mevcut ve her mekan büyük bir özenle işletiliyor.



Biz deniz dönüşü uykudan bayılan Sarp’ı da yanımıza alarak gittik Değirmen’e. İlk önce restorana girdik. Sarp’ın uyuduğunu görünce beşik getirdiler. Ömrümde beşiği olan restoran ilk defa gördüm , Sarp 1 saat boyunca mışıl uyudu rüzgar alan mekanda.



Restoran taştan yapılmış bir bina. Yazın yeri tamamen ağaçtan bir verandada serin rüzgar eşliğinde yemek yeniyor. Kışın ise içi antika eşyalar ile dolu büyük bir şöminesi bulunan dağ evini andıran iç mekanda yeniyor.



Menü çok zengin , saymaya sayfa yetmez. Biz yaz kızartması, çoban salata , tandırda kuzu kol ve tandırda tavuk ile iç pilav söyledik ; yanına da yanık süzme yoğurttan harika bir ayran. Zeytinyağları kendi üretimleri ve organik , enfes lezzette. Tandırda pişen gerek kuzu gerekse tavuk nar gibi pişmiş , lime lime dağılıyor ; tadı hala damağımda. Kuzu ve tavuk kendi çiftliklerinden özel besi , lezzetin bir sebebi de bu.

Yaz kızartmasının tüm sebzeleri kendi çiftliklerinde yetişen organik sebzeler , tahmin edileceği üzere üzerinde yoğurtla yemeğe doyamazsınız. Ekmekleri de kendi üretimleri ve yemek öncesi zeytinyağına bana bana 1 ekmek yedik. Tatlı olarak künefe tercihinde bulunduk ; güzeldi ama illa yemeniz gerek diye ısrar etmiyorum , tandırın tadını damağınızda bırakabilirsiniz.

1 saat sonra Sarp uyanınca onun için de ızgara köfte söyledik , çocuklar için çok güzel ve doyurucu bir tabak hazırlamışlar. Sarp köfteye de patates kızartmasına da bayıldı.

Ardından organik dükkana indik. Kendilerine ait olan Yerlim marka organik ürünler ile kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri taze sebze ve meyveleri burada satıyorlar. Bunun dışında kendi değirmenlerinde öğüttükleri undan yaptıkları harika ekmekler de burada satışta. Gittiğinizde ekmek almadan dönmeyin sakın.

Değirmen’deki en ilginç süprizlerden biri de içerdeki hayvanat bahçesi. Sarp burada sevinçten çılgına döndü. Kuşlar , koyunlar , inekler , keçiler ve tavşanlar ile Ali Baba’nın çiflitğine benziyor. Az ileride de at çiftliği var. Yetişkinler için at maneji , küçükler için ise midilliler var. Kısacası harika saatler geçirebileceğiniz bir eğlence merkezi aynı zamanda.



Yemeklerin fiyatlarına gelince ; bence kalitesine göre çok makul. 2 kişinin doyacağı büyüklükte gelen kuzu kol tandır 20 tl , yarım tavuk tandır 14 tl , mezeler 6 – 10 tl , salatalar 5 – 10 tl. Adambaşı 30 lira verip çatlayana kadar yersiniz. Alkol de mevcut , akşam gidip alkol alırsanız fiyat artar.

Kuşadası’na gittiğinizde sakın ola uğramadan geçmeyin. Etini mutlaka tadın , ekmeğinden alın , kızartmasına dalın , zeytinyağına ekmek banın ve pilavına kaşık çalın. Mümkünse uzun zaman ayırın ki bu yediklerinizi sindirecek vakit kalsın.

Afiyet Olsun. EAT RESPONSIBLY.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kadar yazmışsın, ballandıra ballandıra da anlatmışsın ama yer hakkında biraz da tarif verseydin ya.. adres telf.. yol..vs..

Adsız dedi ki...

Yapmış olduğunuz yorumların hiç birine katılmıyorum, yediğimiz diğemiyeceğim ama yiyemediğimiz için yemeğe çalıştığımız ne mezeler, ne kalamar ne de ana menü lezzetliydi ve üstelik bayattı. hayatımda yediğim en berbat yemekti. fiyatlara gelince vermiş oldukları bu kötü hizmete karşı almış oldukları para boyazlarında nasıl geçiyor bilmi yorum?